Brilkever 2018-06-03T15:08:20+02:00

Brilkever

VW brilkever uit 1953. Gebouwd op 26 januari 1953 en op 28 januari geëxporteerd naar België. Het zegel van de Brusselse douane zit nog aan de stuurkolom. Deze bril heeft al het originele plaatmateriaal, is schadevrij en ongelast. Zelfs de I.O. (In Ordnung) sticker van de eindverantwoordelijke aan de lopende band in 1953 in Wolfsburg zit nog in de wielbak.

Het is een zogenaamde Zwitter. Ofwel een overgangsbril. Een model dat maar kort is gebouwd van oktober 1952 tot en met maart 1953. Dit halfjaar werd – in de overgang naar de vw ovaal kever (vanaf april 1953 tot en met juli 1957) – gebruikt om de op voorraad liggende onderdelen van de vw brilkever op te maken. In Nederland zijn er naar schatting plus minus 10 overgangsbrillen.

Dit model heeft ook specifieke Zwitter onderdelen, zoals bijvoorbeeld: – een snelheidsmeter waarin de indicatie van de richtingaanwijzer met twee aparte oranje pijlen is aangeven; – een aparte startknop; – een asbak zonder handgreep en chroomlijst; – en interieurverlichting te bedienen met een schakelaar links onder het dashboard.

De brilkever heeft jarenlang in het Autotron te Rosmalen en Drunen gestaan. De kever is voor het Autotron een keer aan de buitenzijde overgespoten. De kever is afgebeeld op pagina 74 van de Autotron catalogus ‘Een eeuw auto’. Eind 2000 is de brilkever door het Autotron verkocht en is begin 2001 op Nederlands kenteken gezet.

Recent is een gereviseerde 1200 cc motor ingebouwd, is de koppeling en drukgroep vervangen, de lak aan de buitenzijde verder geperfectioneerd, zijn de stoelen, achterbank en de zijpanelen opnieuw bekleed en zijn de banden vernieuwd. Veel mooie accessoires. Kortom een uiterst zeldzame en daarmee gezochte brilkever!